BLOG
|
11.03.2019

Persoonlijke veiligheid bij brand waarborgen

Om de veiligheid van personen in geval van brand optimaal te kunnen waarborgen dient er in een totaalconcept van het gebouwontwerp ook rekening gehouden te worden met het vermijden of reduceren van rook.

Gekeken naar het gebouw en/of de losse komponenten waarop dit is opgebouwd betekent dit dat er niet enkel gelet dient te worden dat deze bij brand een zo gering mogelijke bijdrage aan een brand leveren, maar ook dat de rookproduktie zo gering mogelijk dient te zijn. Verder zal ook de brandweerstand tussen bouwdelen (bijvoorbeeld bij doorvoeren van leidingsystemen) een belangrijke rol spelen. In het maken van keuzes betreffende welke bouwprodukten worden aangewend dragen de ontwerpers en verwerkers die deze keus maken op dit vlak een hoge verantwoordelijkheid.

Rookreductie kan levens redden

Bij brand zullen van kunststoffen vaak rook en schadelijke gassen kunnen vrijkomen. Beiden leveren voor personen een groter gevaar op dan de hitte of vlammen. Het zijn zelden verbrandingen welke dodelijke slachtoffers eisen. Rook is veelal de boosdoener, deze maakt dat de vluchtwegen niet langer zichtbaar zijn en kan levensbedreigende vergiftigingen veroorzaken.

Dit is de reden dat we bij Kaimann onze flexibele isolatiematerialen het roken hebben afgeleerd: Kaiflex KKplus s1 / s2 zullen bij brand slechts een lage/beperkte rookproduktie laten zien (zie de video). Daardoor kan de veiligheid van vluchtwegen op het hoogste niveau worden gehouden en zal de evacuatie tijd tot een minimum beperkt kunnen worden. Het standaard Kaimann produkt Kaiflex KKplus s2 heeft op het gebied van veiligheid eigenschappen welke de minimale bouwtechnische vereisten nu al overstijgen. Op het gebied van de brandveiligheidseisen doet Nederland in Europa mee met de top; gebaseerd op de Europese Construction Products Regulation (CPR) zullen vanaf 1-1-2020 via het Bouwbesluit eisen worden gesteld aan kabels en leidingisolatie met betrekking op het rookgedrag van deze produkten.(s2 resp. s1 in vluchtwegen). Met onze Kaiflex KKplus s1 i.c.m. onze ledingdragers en speciale lijmen kunnen we een totaaloplossing bieden voor de hoogst haalbare bouwstoffen-klasseficatie voor geschuimde kunststoffen van B-s1, d0. Met de rookklassen s1 (lage rookontwikkeling) en s2 (beperkte rookontwikkeling) voldoen deze produkten nu al aan de hoogste Europese eisen op het gebied van rookontwikkeling en bieden deze bij een grote hoeveelheid aan oplossingen voor leidingdoorvoeren van minstens 90 minuten brandweerstand conform DIN 4102-11 en EN 1355.

Met Kaimann produkten kunt u de brandveiligheidseisen van technische isolatie gemakkelijk vervullen en bovendien tijd en kosten besparen want voor het brand-compartimenteren van het gebouw hoeft er niet teruggevallen te worden op andere materialen dan die u al toepast. Bij Kaimann krijgt u alle benodigde materialen uit 1 hand, inclusief de leidingdragers en lijmen. Bovendien heeft u bij leidingdiameters van staal tot 133 mm en koper tot 42 mm geen aanvullende brandmatten nodig bij de doorvoeren van Kaiflex KKplus s1 door massieve bouwdelen.

Doorvoer vormt een kritieke plek

Blog_Brand_Personenschutz_ImageContent

In de regel moeten luchtkanalen en leidingen geisoleerd worden. Redenen daarvoor zijn onder andere het beperken van enegieverliezen en voorkomen van condensatie. Natuurlijk is het daarbij zinvol om, voor zover brandtechnisch mogelijk, deze isolatie door te laten lopen door wanden en vloeren om zo een doorlopende warmte resp. koude-isolatie te realiseren en condensatie in de doorvoeren te vermijden. In dit geval moet de isolatie er tevens voor zorgen dat er in geval van brand geen vuur, rook of gassen kunnen overslaan naar de aangrenzende ruimtes. Daarnaast moet het gevaar op brandoverslag door te hoge temperaturen op de naastgelegen ruimte worden vermeden. Het isolatiemateriaal werkt dan als brandafscheiding. De eisen welke aan een brandafscheiding worden gesteld zijn: Het vuur in een ruimte moet in die ruimte blijven, inclusief de warnte, rook en rookgassen. Daartoe liggen er normen vast welke aangeven wat de minimale tijdsduur dient te bedragen voordat deze hitte rook en rookgassen kunnen overslaan.

Deze tijdspannen worden aangegeven volgens de zogenaamde brandweerstandsklassen (EN13501-2). Deze klassen geven de tijd in minuten aan, waarbinnen de isolatie vanaf het tijdpunt van de direkte confrontatie met het vuur standhouden kan zonder structuur of funtie te verliezen. Bij het indelen in de klassen voor isolatie heeft de klasse R90 (bij leidingafschotting of leidingdoorvoer),dus 90 minuten zich inmiddels als de gangbare standaard ontwikkeld. De reden daarvoor: in vele landen wordt deze 90 minuten als toereikend gezien om voldoende tijd te hebben om gebouwen met grote oppervlakken veilig te kunnen evacueren.

Kaiflex KKplus (s3/s2/s1) alsmede Kaiflex HTplus isolatiematerialen zijn dankzij het brandgedrag ``moeilijk brandbaar`` uitermate geschikt om te worden uitgevoerd als 90/120 brandwerendheid bij leidingdoorvoeren. Zonder naar andere materialen te hoeven grijpen kunnen R90 en soms zelf R120 worden gerealiseerd. Bij doorvoeren van grotere leidingdiameters door lichte scheidingswanden of bij toepassingen als brandafscheiding van brandbare leidngsystemen kan teruggevallen worden op het bekledingssysteem "Kaiflex Pyrostar". Deze opzwellende mat zal bij een hitte vanaf 200-300 °C uitzetten en zal de leidingdoorvoer naadloos afdichten. Met Kaiflex KKplus s1 plaatmateriaal levert Kaimann een plaatmateriaal gemaakt van flexibel elastomeer schuim welk door zijn bekleding met een INCERAM deklaag aktief brandwerend werkt. In geval van brandbelasting expandeert het oppervlak en sluit de moeilijk brandbare isolatielaag alles wat erom of eronder ligt brandtechnisch af.