Warm water op zonne-energie wordt steeds belangrijker, vooral in tijden van hernieuwbare energiebronnen en milieubescherming. Voor een efficiënte werking van het gehele systeem van een zonnewarmte-installatie is ook de leidingisolatie van doorslaggevend belang. Hoe minder warmte verloren gaat op weg van de collector op het dak naar het buffervat in de kelder, hoe groter de besparing op brandstof voor verwarming en dus op CO2. Onvoldoende geïsoleerde leidingen geven een deel van de waardevolle warmte ongebruikt af aan de omgeving, waardoor de efficiëntie van het hele systeem afneemt.

In buitenruimten worden bijzonder hoge eisen gesteld aan de isolatie: Daar komen nog UV-straling, ozonvervuiling en dieren die de isolatiematerialen graag gebruiken om zich in te nestelen bij. Ongeacht de oorzaak - thermisch of mechanisch - ontstaan koudebruggen op beschadigde plaatsen in de isolatielaag, wat leidt tot kostbaar energieverlies. De pijpleidingen daar mogen daarom alleen worden beschermd met isolatiemateriaal dat geschikt is voor zonne-energie.

Kaiflex Solar EPDM is hiervoor geschikt: Het elastomeer-isolatiemateriaal wordt gekenmerkt door een hoge temperatuurbestendigheid van +150 °C. Dit is bijzonder belangrijk voor de isolatie van het leidingwerk in het zonnesysteem. Dit is bijzonder belangrijk voor het isoleren van de leidingen van een zonnesysteem. Als de temperatuur van de mediabuizen boven de 100 °C stijgt, smelten of verharden vele andere isolaties en verliezen hun functionaliteit. Kaiflex Solar EPDM is bestand tegen dergelijke temperaturen en behoudt zijn soepele eigenschappen. Het isolatiemateriaal is uitstekend bestand tegen UV-straling en garandeert betrouwbare prestaties gedurende de hele levensduur van het systeem. Robuuste coatings zoals Kaiflex Protect beschermen de isolatiematerialen en garanderen een constante werking gedurende vele jaren.

Energie-efficiëntie

Optimale technische isolatie kan een duurzame ondersteuning bieden om energieverliezen in een gebouw of operationeel systeem op lange termijn laag te houden. Kostenbesparende maatregelen ter verhoging van de energie-efficiëntie en de systeemprestaties kunnen eenvoudig worden gerealiseerd door het gehele leidingnet met Kaiflex te isoleren. Dankzij het lage warmtegeleidingsvermogen van maximaal λ ≤0,033 (W/m·K) en de dus zeer goede thermische prestaties kan het energiebudget al met een minimale dikte van de isolatielaag duurzaam worden geoptimaliseerd, zoals het volgende voorbeeld aantoont: Een ongeïsoleerde buis DN 50 heeft een jaarlijks energieverbruik van 172,2 kWh per meter buis. Bij een warmteprijs van 0,24€/kWh resulteert dit in kosten van 41,33 euro per meter en per jaar. Wordt de leiding daarentegen ommanteld met een 19 mm dik isolatiemateriaal Kaiflex, dan daalt het energieverbruik tot 39 kWh en de bedrijfskosten tot 9,36 euro per meter en per jaar (omgevingstemperatuur: 23 °C, mediumtemperatuur: 6 °C, rel. luchtvochtigheid: 75 % systeemuren: 6.000 h). Dit betekent dat 77 procent van de kosten kan worden bespaard en dat het gebruik van Kaiflex zichzelf al na korte tijd heeft terugverdiend.
Lees meer
Lees minder
Thermal efficiency
Surface protection

Bescherming van het oppervlak

Kaimann ommantelingen combineren hoogwaardige isolatie-eigenschappen met een veerkrachtige oppervlaktebescherming. Dankzij zeer goede waarden voor bijvoorbeeld breukrek en trekrek of perforatieweerstand zijn de isolatie en de leidingen eronder bij buitengebruik optimaal beschermd tegen mechanische beschadiging en de gevolgen van UV-straling en verwering. In gebouwen is de oppervlaktebescherming overtuigend door haar uiterlijk, dat zich bij openlegging harmonieus in het totaalbeeld voegt. Kaiflex Protect-systemen zijn ook een goed alternatief voor conventionele isolatiemantels, omdat de dikte van de isolatielaag niet hoeft te worden vergroot en er geen luchtspleet nodig is als gevolg van de installatie. Dankzij de duurzaamheid van de isolatiematerialen zijn er geen nazorgkosten: Als de Kaiflex-mantels niet worden beschadigd, kan worden uitgegaan van een lange levensduur zonder veranderingen van de technische eigenschappen.
Lees meer
Lees minder

Corrosiebescherming

Corrosieprocessen onder isolatie behoren tot de verborgen en bijzonder kritische schadeprocessen. Vooral koelinstallaties, cryogene installaties en installaties met wisselende temperaturen, d.w.z. installaties die de neiging hebben via de isolatie vocht uit de lucht te onttrekken, lopen gevaar. De corrosiebeschermingssystemen van Kaimann spelen een belangrijke rol in de bescherming van het materiaal onder de isolatie en verminderen zo het risico op verschillende soorten corrosie (bv. zuurstof- of scheurcorrosie) en op dure systeemschade en uitvaltijd. De gesloten-cellenstructuur zorgt voor een betrouwbare dampbarrière, beschermt op betrouwbare wijze tegen het binnendringen van vocht en heeft een chemisch neutrale pH-waarde van ongeveer 7. Daardoor werken zij zure of alkalische corrosie niet in de hand. De beschermende coatings van Kaifinish bieden bescherming tegen corrosie door afscherming, d.w.z. isolatie van het buisoppervlak door uitsluiting van lucht en vocht.
Lees meer
Lees minder
Corrsion
Condensation

Voorkoming van condensatie

Om de thermische prestaties van een isolatiemateriaal op lange termijn te garanderen, is het belangrijk dat het naast het warmtegeleidingsvermogen ook een hoge waterdampdiffusieweerstand heeft. Dit beschermt ook de koel- en airconditioningsystemen tegen condensatie en corrosie van de leidingen. De gesloten-cellenstructuur van Kaiflex wordt gevormd door afzonderlijke, op zichzelf staande cellen. Daardoor beschikt het isolatiemateriaal "van nature" al over een veilige dampbarrière over de hele dikte van de isolatielaag en biedt het een waterdampdiffusieweerstand tot μ ≥10.000. Kaiflex kan tijdens zijn levensduur niet doorweekt raken en behoudt zijn uitstekende isolerende werking. Het resultaat: Kaiflex-isolatie op koudedragende leidingen verhoogt de levensduur van technische installaties en voorkomt bovendien vochtschade aan de armaturen van het gebouw.
Lees meer
Lees minder

Isolatiedikte calculator KaiCalc

Wie bij de planning van zijn projecten vertrouwt op zorgvuldige planning, vakmanschap en kwaliteit, voorkomt kostbare systeemstoringen of zelfs uitval en kan zo de bedrijfskosten op lange termijn stabiel houden - of zelfs duurzaam verlagen. Doorslaggevend hiervoor is zowel de keuze van het juiste isolatiemateriaal als de juiste berekening van de isolatiedikte. Onze isolatiedikte calculator biedt betrouwbare ondersteuning de klok rond.

Ga naar Kaicalc 

Geschikte producten voor deze toepassing

Alle producten

Service Centrum

Download centrum
Filters
Soort document
 • Technische documentatie
 • Montage-informatie
 • Productdocumentatie
 • Technisch artikel
 • Toepassingsbrochure
 • Filter wissen
Producten
 • Kaiflex EPDMplus
 • Kaiflex EPDMplus Tape
 • Kaiflex Solar EPDMplus 2in2
 • Kaiflex Speciale lijm EPDM
 • Messenset
 • Kwast
 • Keramisch mes
 • Gelstift
 • Lijmpomp
 • Kaiflex reinigingsmiddel
 • Matmes
 • Insteekkoppeling, knelfitting met buitendraad
 • Klemring gegolfde leiding snelkoppeling
 • Insteekkoppeling, knelfitting met binnendraad
 • Klembekken voor slaggereedschap
 • Klemringset
 • Uitbreiding fittingset
 • Insteekkoppeling, uitbreidingsfittingset
 • Flens slaggereedschap
 • Ovale bevestigingsklemmen
 • Reduceernippelset
 • Solar PICtape
 • Reserve vlakpakkingsring
 • Reserve pakkingsring
 • Universele einddop
 • Filter wissen
Leeg alle filters

Meer toepassingen

Picto Indutsry
Bedrijfstechniek

De eisen die aan isolatiematerialen worden gesteld in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische/farmaceutische industrie en de energiesector zijn bijzonder hoog: de technische systemen en pijpleidingen in deze sectoren worden blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen of zeer lage temperaturen.

Picto Marine
Scheepsbouw

Isolatiematerialen in maritieme omgevingen moeten aan bijzonder hoge eisen voldoen. Tijdens een intercontinentale overtocht moeten zij binnen zeer korte tijd zowel ijzige temperaturen in de noordse wateren als tropische milieu-invloeden doorstaan zonder hun isolerende functie te verliezen.

Picto OEM
OEM

In verschillende veeleisende industrietakken zoals het spoorwegvervoer, de automobielindustrie en de apparaten- en installatietechniek zijn de isolatiematerialen van Kaimann belangrijke componenten voor een hoogwaardig eindproduct.