BLOG
|
30.09.2019

Solarthermische installaties goed geïsoleerd

Solarthermisch opgewekt warm water wint steeds meer aan betekenis in de huidige tijdsgeest van hernieuwbare energie en milieubescherming.

Tijdens dit proces absorberen thermische solarcollectoren middels een vloeibaar medium zonne-energie, zetten deze om in warmte en leiden deze via een leidingsysteem naar een solarbuffer (drink of bufferwater) welk deze warmte weer op het gebruikswater overdraagt. Alleen al in 2018 konden 71.000 nieuwe solarwarmte installaties worden genoteerd in Duitsland, waarmee het totaal aantal geregistreerde installaties uitkwam op 2,36 miljoen, en de tendens is nog steeds stijgende.

Al gelang de grootte van de collectoren kan met zonne-energie het douche of badwater worden opgewarmd en tevens de verwarming worden ondersteund. In de zomertijd levert een solarthermische installatie meer wamte op dan er wordt verbruikt. Energieverliezen vallen in deze periode buiten beschouwing. Heel anders is dat in de wintertijd. Wanneer de dagen korter zijn en de hemel bewolkt is, wordt de energie- winst geringer en de verwarmingsketel springt aan om de warmwaterbehoefte te verzorgen. Opdat het gehele systeem van een solarthermische installatie efficiënt werken kan is een afdoende leiding isolatie van beslissende betekenis. Want: hoe minder warmte er verloren gaat over het leidingwerk van collector op het dak naar het buffervat , des te hoger is de besparing aan brandstof voor de verwarming en ook aan CO2.

Goed isoleren - maar hoe?

Het meest gangbare systeem is de indirecte solarthermie. In plaats van water direct te verwarmen, verwarmt de solarmodule een mengsel van glycol en water, welk niet direct met drinkwater in aanraking komt. Het glycol- watermengsel circuleert in een gesloten systeem welk via de solarmodules wordt aan en afgevoerd naar het buffervat. In het binnenste van de cilinders verblijft het mengsel in een ringleiding welk als effectief verwarmingselement van het systeem fungeert.Wordt het leidingwerk slecht of niet geïsoleerd, dan gaat er waardevolle warmte verloren. Daardoor zal de efficiëncy van het gehele systeem verminderen.

Bij een indirecte solarthermische installatie dient het met de module verbonden leidingwerk als warmtebron voor de warmwaterbuffer. Om energieverliezen in de winter te minimaliseren is het daarom voldoende om verscheidene leidingen tussen de collector en warmtebuffer correct en zorgvuldig te isoleren.

Solarmodules zijn onvoorstelbaar efficiënt in de absorptie van zonne-energie en onder de juiste omstandigheden kan het glycol-watermengsel welk door de solarmodule stroomt opwarmen tot temperaturen tot 150 °C. In deze buitenomstandigheden geldt een andere standaard als in het gebouw. Het leidingwerk kan daar enkel met materialen welke solarbestendig zijn worden geïsoleerd. Hier is de Kaiflex EPDMplus het materiaal om toe te passen. Dit elastomeer materiaal kan 150 °C goed hebben, wat nodig is op leidingwerk van solarinstallaties daar andersoortige isolatiematerialen kunnen uitharden of smelten wanneer het leidingwerk een temperatuur van meer dan 100 °C bereikt. De isolatie verliest dan zijn functionaliteit, Kaiflex EPDMplus daartegen behoudt zijn functie en flexibele eigenschappen, binnen een temperatuur range van+150 °C en –50 °C.

De rest van het leidingwerk aan de andere kant van de warmwaterbuffer functioneert als een standaard warmwatersysteem zonder de hoge temperaturen (meer dan 100 °C). Dit leidingwerk kan veilig worden geïsoleerd met binnenhuisisolatie zoals Kaifoam PE, Kaiflex HT s2, Kaiflex KKplus s2.

Infograph_SolarPipes_NL

Beschadigingen aan de isolatie leiden tot energieverliezen

In de buitenomgeving zijn naast de hoge temperaturen tevens de inwerking van UV en ozon alsmede de invloed van dieren van belang (nestelen). Ongeacht de oorsprong, hetzij thermisch of mechanisch van aard, wanneer er beschadigingen ontstaan aan de isolatie ontstaan er wamtelekken welke kunnen leiden tot kostbare energieverliezen.

In deze omgeving vormt de Kaiflex EPDMplus, dan ook een prima toepassing. Het materiaal heeft een uistekende UV bestendigheid en waarborgt een duurzame isolatie tijdens de gehele levensduur van het systeem. Robuuste bekledingen uit de Kaiflex Protect productserie beschermen en garanderen een duurzame effectiviteit voor vele jaren. Voor een vereenvoudigde montage bieden we de Kaiflex Solar EPDMplus 2in2, in ons productportfolio aan. Dit materiaal bestaat uit 2 voorgeïsoleerde rvs buizen (VA) Met Kaiflex Solar EPDMplus 2in2 zijn de solarcollectoren eenvoudig te verbinden met het warmte-buffervat, ze reduceren daarbij tevens energieverliezen en houden solarwarmte langer vast. Dit isolatiemateriaal bestaat uit een EPDM elastomeer en wordt met een folie ge-coextrudeert welk een bescherming biedt tegen de weersomstandigheden. De toe-en afvoerleidng zijn gemerkt zodat deze eenvoudig van elkaar zijn te onderscheiden.