Warmtepompen

Ze wordt beschouwd als milieuvriendelijk, klimaatvriendelijk en kostenbesparend: geen wonder dat de warmtepomp zich de laatste jaren heeft gevestigd als alternatief voor conventionele verwarmingstechnologieën. Om warmte op te wekken, gebruikt het thermische energie die is opgeslagen in de lucht, de aarde of het water.
Ongeacht de gebruikte warmtebron, werken alle warmtepompen volgens hetzelfde principe. In tegenstelling tot een koelkast onttrekt de warmtepomp energie aan zijn omgeving door de warmte te absorberen, deze samen te persen tot een hoger temperatuurniveau en aan het verwarmingscircuit te leveren.

Warmtepompen bestaan in wezen uit de volgende componenten: Verdamper, condensor, compressor, een expansieventiel en het koelmiddel. Het basisprincipe van elke warmtepomp is de koelcyclus. Hier vinden de beslissende fysische processen voor energieomzetting plaats. Voor de efficiënte werking van een warmtepomp is het van belang dat de aan de omgeving onttrokken warmte door het transport niet wordt gereduceerd en op het hoogst mogelijke niveau kan blijven worden gebruikt. Daarom moeten alle relevante pijpleidingen, verbindingsstukken en condensors of warmtewisselaars optimaal worden geïsoleerd. In de regel worden deze onderdelen door de fabrikant voorgeïsoleerd geleverd.
Luchtwarmtepompen zijn bijzonder populair. Lucht is namelijk een onuitputtelijke energiebron die kosteneffectief, veilig en snel in elke hoeveelheid op bijna elke plaats kan worden aangeboord zonder noemenswaardige bouwkundige maatregelen - zelfs achteraf. Bij dit type pomp wordt de energie van de warme lucht geabsorbeerd door het koelmiddel in de verdamper en na het compressieproces via de condensor overgedragen op de lucht in het gebouw. Enerzijds moeten natuurlijk alle koude leidingen worden geïsoleerd, maar anderzijds moeten ook de buitenwanden van de pomp worden geïsoleerd om storende geluiden te voorkomen.
Geothermische warmtepompen geleiden een vorstbestendig koudemiddel door een buizencircuit dat buiten wordt aangelegd. Terwijl het koelmiddel door de lus stroomt, absorbeert het warmte uit de omringende bodem. Buiten moet de ingegraven leiding van de warmtelus de warmte absorberen en moet dus ongeïsoleerd blijven. Wanneer de aanvoer- en retourleidingen dicht bij elkaar liggen en de leiding zich boven de grond bevindt, moet isolatie worden aangebracht om de efficiëntie van het systeem te verhogen. De begraven isolatie moet bestand zijn tegen het binnendringen van vocht en een bestendig beschermend oppervlak bieden. Complexe WKK-systemen, zoals die in scholen en ziekenhuizen, hebben meer bijbehorende leidingen in de technische ruimte. Hoewel zij door de grond worden verwarmd, liggen de aanvoertemperaturen hier nog steeds onder de omgevingstemperatuur, zodat condensatie kan optreden zonder isolatie.




Geschikte producten voor deze toepassing
Service Centrum
- Technische documentatie
- Montage-informatie
- Productdocumentatie
- Technisch artikel
- Toepassingsbrochure
- Filter wissen
- Kaiflex Protect Alu-TEC (ST)
- Kaiflex EPDMplus
- Kaiflex EPDMplus Tape
- Kaiflex Solar EPDMplus 2in2
- Kaiflex Protect TS (ST)
- Kaiflex Protect TS (KKplus)
- Kaiflex Speciale lijm 414
- Kaiflex Speciale lijm 415
- Kaiflex Speciale lijm EPDM
- Protect dichtingsmassa
- Kaiflex Protect Alu Tape
- Alu tape
- Kaiflex Protect Alu Butyl plakband
- Kaiflex Protect TS Tape
- Messenset
- Kwast
- Keramisch mes
- Gelstift
- Lijmpomp
- Kaifinish Color
- Kaiflex reinigingsmiddel
- Kaiflex Speciale lijm 515 ECO
- Matmes
- Insteekkoppeling, knelfitting met buitendraad
- Klemring gegolfde leiding snelkoppeling
- Insteekkoppeling, knelfitting met binnendraad
- Klembekken voor slaggereedschap
- Uitbreiding fittingset
- Insteekkoppeling, uitbreidingsfittingset
- Flens slaggereedschap
- Kaifinish Base
- Kaifinish Cover
- Kaifinish Primer
- Kaisound 140
- Ovale bevestigingsklemmen
- Reduceernippelset
- Solar PICtape
- Universele einddop
- BMK brandwerende massa
- Kaisound 240
- Filter wissen
Meer toepassingen
De eisen die aan isolatiematerialen worden gesteld in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische/farmaceutische industrie en de energiesector zijn bijzonder hoog: de technische systemen en pijpleidingen in deze sectoren worden blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen of zeer lage temperaturen.
Isolatiematerialen in maritieme omgevingen moeten aan bijzonder hoge eisen voldoen. Tijdens een intercontinentale overtocht moeten zij binnen zeer korte tijd zowel ijzige temperaturen in de noordse wateren als tropische milieu-invloeden doorstaan zonder hun isolerende functie te verliezen.