NEWS
|
05.06.2019

Stress neemt af - het dempen van geluiden afkomstig van technische installaties levert voordelen op voor iedereen

Of het nu woonhuizen, kantoren of productiehallen betreft, daar waar mensen worden blootgesteld aan doorlopende geluidsoverlast veroorzaakt door technische installaties zal de stress toenemen en zullen de prestaties afnemen. De oorzaak daarvan is vaak ontoereikende geluidsisolatie van leidingwerk, luchtkanalen of technische apparatuur. Goede geluidsisolatie levert een meerwaarde op voor gebouwen, verhoogt de productiviteit van het personeel en vermindert de met stress samenhangende gezondheidsrisico´s.

Storend geluid levert een substantiële vermindering van de gebouwkwaliteit op. Of het nu een toilet is dat doorspoelt of dat er pompen of compressoren plotseling aanspringen, de geluiden veroorzaken stress wat weer het welbevinden beduidend beïnvloeden kan. In het uiterste geval kan kabaal zelfs alarmsignalen overstemmen welke de medewerkers zouden moeten waarschuwen. Een continu geluidsniveau irriteert het vegetatieve zenuwstelsel, wat daarop met aanwijsbare nadelige gevolgen voor de gezondheid reageert zoals hoge bloeddruk of zelfs een hartinfarct.

In het bouwbesluit beschrijft hoofdstuk 3 de technische bouwvoorschriften uit het oogpunt van de gezondheid, subparagraaf Afd. 3.2 geeft aan dat er bescherming tegen geluid van installaties vereist word. Hier wordt dan ook al duidelijk aangegeven dat gezondheid en geluidsbeperking onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met deze norm moet voorkomen worden dat mensen worden blootgesteld aan onaanvaardbare belastingen welke door geluidsoverlast veroorzaakt kunnen worden. Het gaat hier om installaties, zoals water of afwaterings installaties, beluchtingen, warmtepompen, deze produceren allemaal geluid.

Hogere geluidsniveaus kunnen in woningen al het welbevinden nadelig beïnvloeden, in bedrijfs- en industriële gebouwen kunnen deze zelfs oplopen tot een belastend niveau, want juist in productiehallen staan vaak geluidsintensieve machines op de werkplek van de medewerkers. Bij ventilatiesystemen bijvoorbeeld kunnen door ventilatoren, aandrijfmotoren of kanalen bijzondere storende stromingsgeluiden ontstaan. Daarnaast hebben de grotere industriele hallen door hun afmetingen al de neiging om akoestische problemen op te leveren. De kans op fouten of ongevallen zullen daardoor aantoonbaar toenemen, daarom heeft de Arbo wet ook al grenswaarden vastgelegd welke niet overschreden mogen worden.

Kaisound absorbeert geluid in bijna alle frequentiebanden en reduceert daarmee de geluidniveaus

Op de isolatiematerialen zoals Kaisound van de Kaimann BV kunnen de voorschrijvers en verwerkers van deze materialen vertrouwen. Kaisound is een vochtafstotend en flexibel schuimmateriaal welke de geluidstrillingen absorbeert en daarmee luchtgeluid dempt. Wanneer de geluidsgolven in het opencellige materiaal binnendringen worden deze door de doorlopende verdergaande verstrooing in het materiaal steeds meer afgezwakt.

kaisound_aggregat

Dit leidt tot absorptie van de geluidsgolven terwijl deze in het materiaal doordringen. Daarmee is dit isolatiemateriaal uitstekend geschikt voor de geluidsdemping en isolatie in het industriële productieproces, of het nu gaat om installaties welke een medium verplaatsen zoals luchtkanalen, leidingen, vaten of pompen, of bij gereedschappen en machines zoals schakelkasten, compressoren en motoren. Ook voor gebruik bij geluidsdempers is dit isolatiemateriaal een uitstekende keus.

De basis van Kaisound wordt gevormd door deeltjes schuimmateriaal waarvan de structuur dusdanig is dat er een poreus eindproduct ontstaat. Het hieruit resulterende netwerk levert een veelzijdige poriënmorfologie op. De verschillende poriën reflecteren en absorberen bijna alle frequenties en zorgen voor een vermindering van de geluidsniveaus door de geluidsenergie om te zetten in warmte (wrijvingsenergie) welke in het viscoelastische materiaal dispergeert, dus vertrooid wordt.

Positieve eigenschappen voor een flexibele toepassing

Tussen hogere toepassings temperatuur van plus 85 °C (+250 °C) en lagere temperatuurtoeassingen van min 20 °C (-200 °C) is Kaisound flexibel inzetbaar. Zelfdovend en niet druipend zal het geen vuur verspreiden. Het isoltiemateriaal is in 2 versies te verkrijgen Kaisiound 240 met een gemiddelde dichtheid van 240 kg/m3 alsmede de Kaisound 140 met een gemiddelde dichtheid van 140 kg/m3. Met deze eigenschappen kan Kaisound dienen als optimale geluidsbescherming en levert het een bijdrage aan de duurzaamheid van een gebouw alsmede aan het welbevinden en de gezondheid van de mensen die er wonen of werken.