Sign In

​​

Application Area

Värmepump

Header Slider Images

​​​​​​​​​​Värmepumpar​​

Modern teknik inom berg- och markvärmepumpar kan värma ett hem helt enkelt genom att flytta inomhusvärme utan behovet av en konventionell panna. Även under vintertid kan värmepumpar komprimera energi från miljön till användbara temperaturer. Berg- och markvärmepumpar som används alltmer i kombination med golvvärmesystem transporterar frostskyddande kylmedie runt i det underjordiska rörnätet utomhus. När kylmediet passerar genom rörnätet absorberar det värme från den omgivande marken. Även om temperaturändringen är minimal kan systemet utnyttja värmen genom att mekaniskt manipulera kylmediet till att fånga och släppa latent värme.

Utomhus behöver den begravda värmeslingan absorbera värme och den ska därför kvarstå oisolerad, men där tilllopp- och returrören är nära varandra och där rör ligger ovanför marken skall isolering appliceras för att maximera effektiviteten av värmesystemet. Begravd isolering måste kunna motstå fuktintrång och ha ett motståndskraftigt ytskydd. Komplexa berg- och markvärmesystem som går att hitta t.ex. i skolor och sjukhus har ett flertal anslutna rörledningar i deras centralanläggning. Även fast värme tas från marken är flödestemperaturen fortfarande under omgivningstemperaturen och utan isolering kan kondensation förekomma.

Isolering skall finnas för att förhindra kondensation samt för att maximera systemeffektiviteten. För att kunna uppnå detta ska isoleringen demonstrera följande attribut:​

Teasertext for results and related content
Kaiflex insulation protects ground source heat pipes.

Images

Thumbnail for sliders
Background for Infoboxes
Thumbnail for related content

Related Content

Tagging columns

Products
 
Design considerations
 
Countries
SWE - sv
Polymer
 
Material Format
 
Test Methods
 
Application Areas
Ground Source Heat Pumps
Tags
 

Technical columns

Target
solutions
Footer Link
 
Footer Link Name