Sign In

Blog

 Hatékony hangszigetelés az épületgépészetben

Header Slider Images

Hatékony hangszigetelés az épületgépészetben

Az épületek hangszigetelésére vonatkozó követelmények ma magasabbak, mint néhány évvel ezelőtt. Kimutatták, hogy a zaj befolyásolja az életminőséget és a kikapcsolódást. A hatékony hangszigetelés és csillapítás növeli az épületeket, növeli a termelékenységet és a felhasználók jólétét, és csökkenti a stresszel kapcsolatos egészségügyi kockázatokat. A hangszigeteltségeket már korai szakaszban figyelembe kell venni, különösen a veszélyeztetett terek és a munkakörnyezet területén.

Mi a hang?

A frekvencia a Hertzben (Hz) mért hanghullámok másodpercenkénti száma (Hertz = 1 rezgés másodpercenként). Fontos tudni, hogy minden hang hanghullámból áll, amelyet hullámhossz (1/wl = frekvencia) és amplitúdó, a hanghullám kifejezése határoz meg. A körülbelül 16 Hz-es (alacsony tónusú) és körülbelül 16 000 Hz (magas hangok) tartomány frekvenciáit az emberek érzékelik. Az építőiparban a frekvenciatartomány 100 Hz és 5000 Hz között van.

 
A zaj méréséhez frekvenciaértékelő szűrőket használnak az épülettechnológiában, amelyek kapcsolatot létesítenek a hangnyomásszint és az emberileg érzékelt tartomány között. Ez az úgynevezett A-szűrő korrigálja a hangnyomás szintjét egy bizonyos frekvenciatartományban, és gyengíti a magas és alacsony frekvenciákat.

Így a hangnyomásszint emberi érzékelése hangszintekké alakítható, amelynek mértékegysége dB(A) színekkel leképezhető. A frekvenciától függően az emberi hallás ugyanolyan hangnyomású hangokat érzékel, mint a különböző hangerő-szintek. Lakóépületekben és szállodákban a zajokat már a >30 dB(A) feletti tartományban zavarónak tartják.

A zavaró tényezők az épületben: test-, és léghangok

Az épületek zaját gyakran az alacsony vagy rosszul szigetelt háztartási létesítmények okozhatják, mint például a vízellátási-, és a csatornahálózatok. Annak érdekében, hogy a zajszint egy épületben a lehető legalacsonyabb legyen, van néhány szempont, amit figyelembe kell venni az épülettechnológiában. A léghang és a testhang fontos az egészségügyi technológia számára.

 
A léghang akkor keletkezik, amikor a hang közvetlenül a levegőbe kerül a szerelési helyiségben, és így behatol az előtte lévő falfelületbe. Ez a fajta hang az emberi fül által érzékelhető.
 
A testhang esetében hang a függesztő rendszeren keresztül, például a csőbilincsek továbbítják. A testhangot az emberi hallás nem érzékeli, de fizikailag hatása van az emberi szervezetre és zavarónak tartják. A falak és a padló átsugározza a test hang-ját a levegőben, léghanggá alakítva át.

A zajtípusokat okozhatja például a függőlegesen vezetett csöveken keresztül, a közeg zuhanásos áramlása (esési zaj), a ejtőcső végíveibe az ütközés (testhang zaj), vagy egyszerűen csak áramló víz (áramlási zaj). Ezen zajtípusok hatékonyan csök-kenthetőek, hatékony védelmi megoldással, például a cső hangszigetelésével.

A hangszint csökkentésének láthatóvá tétele

Ennek a csökkentésnek az egyértelmű bemutatása érdekében az A zajszint csök-kentését (dB (A) használják paraméterként az emberi hallás észlelt zajcsökken-tésének döntő mércéjeként. Kizárólag a mérésekhez használt zajspektrumra vonatkozik. Egy másik intézkedés a frekvenciafüggő behelyezési szigetelési intézkedés. A frekvencia-kapcsolódó meghatározott bevezető szigetelési intézkedés lehet képviselni formájában egy diagram, amely azt jelenti, hogy csökkenti a telepítés hangszint (léghang) egy test hangszigetelő cső szigetelés, mint egy hiányzó. A behelyezési szigetelés mértéke frekvenciafüggő. Például az épülettechnológia különböző telepítési változatai, mint például a vakolat alatti telepítés, már most is hatalmas hatással lehetnek a behelyezési csillapításra. Alapvetően mind a behelyezési szigetelés mérete, mind az A-hangszint csökkentése mindig szükséges az építési termékek hangszigetelésének értékeléséhez.

Milyen jogi követelményeket és előírásokat kell betartani a lefolyó és a szennyezett vízvezetékek tekintetében?

A hangszigetelésre vonatkozó szabványok és iránymutatások nagy érdeklődést mutatnak Németországban. Különbséget kell tenni a DIN 4109, A VDI 4100, a DIN EN 14366 és a DIN 1986-100/DIN EN 12056 között. Annak érdekében, hogy a lakóépületekben a legmagasabb minőségi előírásoknak megfeleljenek, mind a négy szabványnak a lehető legnagyobb mértékben meg kell felelnie. Az épületgépészeti rendszerek hangszigetelésére, valamint a vízszereléshez szükséges szerelvényekre és berendezésekre vonatkozó minimumkövetelményeket a DIN 4109 "Mélyépítés hangszigetelése" szabályozza. 2020 augusztusa óta a DIN 4109 újonnan közzétett 5. része is fokozott zajszigetelési követelményeket támaszt. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint a DIN 4109 követelményeinek célja annak biztosítása, hogy az úgynevezett "sérülékeny szobákban", például nappalikban és hálószobákban, irodákban vagy betegszobákban élő személyeket hangátvitellel védjék az "ésszerűtlen kellemetlenségektől". Azok a termékek, amelyek nem felelnek meg a DIN 4109 minimális követelményeinek, nem engedélyezettek szennyvízcsöveken való használatra.

Ezenkívül Németországban a VDI 4100-at használják követelményként. A VDI három hangszigetelési szintet különböztet meg a szilárd fal mögötti méréshez (SSt I-III) és két hangszigetelési szint között, amelyek közvetlenül a csővezetéken mérhetők (SSt EB I-II). A családi házakban a hangszigetelés szintje <30 dB(A) (SSt I) és <24 dB(A) (SSt III) között van, dupla és sorházakban, ezek az értékek <30 dB(A) és <22 dB(A) között vannak a <35 dB(A) és <30 db(A) (SSt EB I-II) közötti tulajdonság esetében. A DIN EN 14366 egy olyan módszert is megállapít, amellyel a szenny-, és csapadékvíz vezetékrendszerekben keletkező lég- és testzaj laboratóriumi körülmények között mérhető. Ezenkívül a DIN 1986-100/DIN EN 12056 szabályozza az épületek szükséges épület- és telekelvezető vagy vízelvezető rendszereit.

Hangszigetelési megoldások a Kaimann épülettechnológiában

A Kaimann termékek kétféle zajcsökkentő alkalmazáshoz használhatóak: hangelnyeléshez és hangszigeteléshez. Míg a hangelnyelés csökkenti a hangener-giát hőenergiává alakítva át általában, hangszigetelés pajzsként akadályozza meg a testhang terjedését a levegőben.

 
A Kaivenience elasztomer szintetikus kaucsuk alapú hangszigetelési rendszer, nyitott pórusú, hidrofób és rugalmas hangszigetelő anyagon alapul. Szigetelés után a Kaivenience, biztosítja a testzaj rezgés felvételet, és így hatékonyan enyhíti a levegőben lévő léghang zajt: Legyen szó esésről, ütésről vagy áramlási zajról – a rendszer hatékony zajcsökkentést biztosít még különböző frekvenciákon is. A könnyű műanyag szennyvízrendszerben 2 l/s vízáramlással az Kaivenience akár 15 dB(A) szintcsökkenést is elér a szerelési helyiségben és akár 18 dB(A) a beépítési fal mögötti helyiségben.

A Kaiflex KKplus s2 -t hűtő- és légkondicionáló rendszerekben használják csövek és légcsatornák szigetelésére forgalmas köz- és kereskedelmi épületekben, például repülőtereken, nagy irodakomplexumokban, szállodákban, de lakóépületekben, ipari létesítményekben és hajógyártásban is. A Kaiflex KKplus s2 megakadályozza a harmatponti párakicsapódás képződését, emellett hőszigetelő képessége kitűnő, így alkalmazása jelentős energia megtakarítást eredményez, akusztikus funkciót is ellát, elnyeli a vezetékben áramló közeg áramlási zajait és csökkenti a rendszer rezgéseit.

Teasertext for results and related content
Az épületek hangszigetelésére vonatkozó követelmények ma magasabbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Images

Thumbnail for news overview
Background for Infoboxes
Thumbnail for related content

Related Content

Tagging columns

Products
 
Countries
HUN - hu
Attributes
 
Test Methods
 
Application Areas
 
Tags
Corporate Content
Topics
 

Technical columns

Article Date
3/15/2021
Target
blog-technical-insulation