Области на приложение​

 

 

 

 

 

Области на приложение​

 

 

Соларни системи за топла вода

Загубата на топлина от тръбите, свързващи слънчевите панели с резервоара за топла вода, може да намали ефективността на цялата система и значително да редуцира очакваната възвращаемост. Изолация на тръбопроводите ще намали загубата на енергия, което прави системата по-ефективна през цялата година. Това е особено важно по време на есенните, зимните и пролетните месеци.

Следва да се отбележи, че изолирането на соларните системи е по-голямо предизвикателство в сравнение с конвенционалните системи за битова гореща вода. Слънчевите колектори са разположени винаги на открито, предимно извън сградата, и изолацията е подложена на външни влияния като UV-лъчи и атаки от плъхове, птици и други вредители. Увреждането на изолацията може да доведе до образуване на топлинни мостове и енергийни загуби.

Затова изолацията, използвана при соларните системи за топла вода, следва да има следните характеристики:​

 

 

Устойчивост на проникване на влага

Изолацията Kaiflex е изключително устойчива на проникване на влага и надеждно и дълготрайно защитава материала под изолацията.

Устойчивост на високи температури

През лятото тръбопроводите на соларните инсталации могат да превишат 100 °C. Изолацията трябва да издържа на подобни температури.

Устойчивост на UV-лъчи

UV-лъчите могат да повредят структурата на една незащитена изолация. Използваната изолация при соларните инсталации трябва да е устойчива на UV-лъчи.

Защита от вредители

За осигуряване на дълготрайна експлоатация, изолацията следва да е защитена от увреждане от птици и гризачи.

Гъвкавост

Гъвкавите изолационни материали са идеални за изолация на соларни тръбопроводи при свързване на слънчевите панели с резервоара за вода.